Odă iubirii firești

Cantarea-Cantarilor

Deunăzi, soția mea citea din Cântarea Cântărilor în tâlcuirea măiastră a poetului Ioan Alexandru. Un poem excepțional al Vechiului Testament, o odă a dragostei firești, omenești, senzuale, a cărui prezență în canonul biblic nedumirește pe mulți. Nimic transcendent, transfigurat, revelator ori spiritualizat. Dimpotrivă, giubușlucuri de îndrăgostiți, șoapte, răsfățuri, tandrețuri, doruri neostoite, săruturi și mângâieri.

Unii Părinți au văzut în asta o tainică închipuire a legăturii între Hristos și Biserica Sa. Cu toate astea, doar cine ajunge să trăiască bucuriile mărunte ale iubirii simte și înțelege măreția acestei taine a dragostei dintre bărbat și femeie, care, deși pare că s-ar rezuma doar la cele orizontale, ale lumii acesteia, ea explodează pe verticalitate și răzbate cerul.

Dragostea este cea care transfigurează viața, este însăși rostul, motorul și lumina ei, trăind-o, toate au sens și întrucâtva ne aseamănă cu Cel ce este Însăși Dragostea.

Mă simt un binecuvântat și mă cutremur citind Cântarea Cântărilor. Dacă celelalte cărți biblice sunt pentru noi, noi toți, Cântarea Cântărilor este despre noi, despre mine, despre tine, soția mea dragă, și despre toți cei ce se iubesc.

Să ne rugăm ca dragostea să ne umple tuturor inimile!

© Laurențiu Dumitru

2 gânduri despre „Odă iubirii firești

  1. Oare a mai pătruns cineva atât de profund în esenţa dragostei celei „despre noi, despre mine, despre tine, soția mea dragă, și despre toți cei ce se iubesc”? Nu cred, căci în această lucrare descoperirea se face exepţional şi vine să ne conducă şi pe noi în lumea sentimentului înălţător şi de cele tulburi curăţitor. E un cadou preţios pentru noi trăirea sentimentului de dragoste curată ce o aflăm aici. Mulţumim!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s